BREZPLAČNA DOSTAVA OB NAKUPU NAD 200€  ❤️

Paulina Peterca: Pogumni lev

Paulina Peterca je 13-letnica, ki obiskuje Waldorfsko osnovno šolo v Ljubljani. O njej pa danes pišemo, ker nas je osupnila s svojo kreativnostjo! Izdala je namreč čisto svojo pravljico, ki jo je sama napisala in ilustrirala, napisana pa ni kar tako, temveč v rimah! Idejo za pravljico o Pogumnem levu je Paulina dobila v sanjah, napisala pa jo je z željo, da bi mlajšemu bratcu pomagala odgnati strah pred temo. Z avtorico smo malce poklepetali in vas toplo vabimo k branju intervjuja.

1. Kako to, da si se odločila napisati in ilustrirati čisto svojo pravljico, kaj je bil povod?

Mojega bratca je bilo strah teme. Zvečer si nikoli ni upal hoditi sam po hiši, saj se je bal bavbavov. Poleg tega smo imeli v šoli projekte, tako da sem se odločila, da za bratca napišem in narišem pravljico, tako da ga ne bo več strah, poleg tega pa o tem sestavim še projektno nalogo - torej dve muhi na en mah :).

2. O čem govori zgodba in od kod navdih?

Zgodba govori o levu, ki ga je bilo vsega strah. Ker ga je bilo vsega strah, seveda ni imel prijateljev in bil je zelo osamljen. Nekega dne je srečal zelo pogumno miš. Tako se je odločil, da ji bo sledil na poti domov. Miška ga je kmalu opazila in ni ji bilo všeč, da ji sledi. Ko ji je lev povedal svojo težavo, pa se je odločila, da mu pomaga. Tako ga je naučila poguma in zato mačke še dandanes lovijo miši, in ne zato, da kraljevale bi po hiši. Uboge muce rade le prijatelje bi imele, male miške, ki za njih bi malo poskrbele. Navdih sem dobila iz sanj. Sanjalo se mi je o miši in levu in odločila sem se, da jih približno spravim na papir. Nato sem ugotovila, da nekako poosebljajo tudi mene. Ker sem šla eno leto prej v šolo, sem bila zmeraj najmanjša in najmlajša. A seveda tudi miši znajo gristi! In tako sem se tudi jaz pregrizla skozi mojo težavo, kar ni bilo prav lahko, in sem tako postala pogumna miš.

3. Ti je pri celotnem projektu kdo pomagal, ali si vse ustvarila čisto sama?

Seveda sem prejela veliko pomoči in podpore. Sama ne bi zmogla narediti vsega. Pri ilustratorstvu sem imela za mentorico ilustratorko Hano Stupica, ki riše res neverjetno lepo. Dobila sem veliko pomoči pri izdaji knjige in oblikovanju, seveda pa tudi od mami in očija, ki sta mi vseskozi pomagala.

4. Si med pisanjem in ilustriranjem naletela na kakšne težave?

Da, sem imela par manjših težavic. Leva sem velikokrat popravljala, saj je bil na vsaki sliki malce drugačen, zato sem ga morala skrivati za različne stvari kot npr. trava, drevo… Težavo sem imela tudi pri izbiri tehnike risanja in pa pri pomanjkanju časa.

5. Kaj je bilo pri ustvarjanju najbolj zabavno?

Ammm, najbolj zabavno je bilo druženje s Hano. Spomnim se tistega mrzlega septembrskega petka, ko sva 4 ure sedeli za računalnikom, se pogovarjali, jedli piškote in delali idejno zasnovo knjige.

6. Koliko časa si pripravljala pravljico?

Pravljico sem začela pisati marca to leto, v tisk pa je šla 29. septembra 2017, kar nekaj časa torej.

7. Bo tej sledila še kakšna tvoja knjiga?

Po vsej verjetnosti. Imam nekakšno željo, da do dvajsetega leta napišem vsaj še 5 pravljic. Z očijem se včasih hecava, da bom imela pri 18 letih več kot 12 pravljic in bom slavna po vsem svetu. Seveda pa je v tem hecu tudi malo resnice… 😉

8. Se v vlogi pisateljice ali ilustratorke vidiš tudi v prihodnje, bi lahko to bil tvoj poklic?

Vidim, vidim. Sicer še nevem kaj bom v prihodnosti, ampak se pustim presenetiti...

9. Kje vse je knjiga na voljo za nakup?

Knjigo lahko kupite v trgovini Extraordinary na Novem trgu 6, v Mladinski knjigi - prodajalna Konzorcij, na božičnem sejmu Waldorfske šole Ljubljana, sicer pa se jo bo kmalu dalo dobiti tudi v mnogih knjižnjicah.

10. Že veš, kam boš namenila vsa sredstva, ki ti jih bo prinesla prodaja knjige?

Vsakih 5 evrov od knjige, ki sem jo prodala na mojem nastopu sem že prispevala k našem skaldu za končni izlet, nevem pa še, kaj bom naredila s tem, kar bom čisto za res zaslužila jaz.

NAROČI PRAVLJICO

Shopping cart
S klikom na gumb “Razumem”, sprejmete uporabo piškotkov in uporabo podatkov o vaših spletnih navadah za namene prikazovanja ciljanega oglaševanja na družabnih omrežjih in drugih straneh.

Pridružite se nam in izkoristite 5% popust

Prijavite se in prejmite 5% popust za prvo naročilo. Obveščali vas bomo o najnovejših novicah, trendih in ekskluzivnih ponudbah. In to je šele začetek!