BREZPLAČNA DOSTAVA OB NAKUPU NAD 200€  ❤️

Novo v Extraordinary.: Veja

V trgovino Extraordinary prihaja nekaj novega. Ste že slišali za znamko VEJA? Danes vam znamko predstavljamo nekoliko podrobneje, da se nad njo navdušite (tisti, ki je še ne poznate) oziroma jo še malce bolje spoznate (tisti, ki VEJA superge že nosite).

“Odločili smo se, da izdelamo superge, saj je ta proizvod simbol naše generacije in našega časa. Je tudi produkt, ki s svojo produkcijo, razširjanjem in uporabo kristalizira glavna vprašanja globalizacije,” pravita ustanovitelja znamke.

Znamka VEJA se je rodila leta 2005, med internetnim balonom, ko je veliko ljudi delalo za novoustanovljena podjetja ali podjetja, povezana z internetom. “Ta kolektivna zaljubljenost v virtualno nas je potisnila v nasprotno smer, v smer ponovne uporabe opeke in malte.”

“Ustvarjanje čevljev na drugačen način za nas pomeni, da je potrebno vse ustvariti od začetka (iz nič), nič ne sme biti samoumevno. In začelo se je dogajati tudi drugod: hrana, avtomobili, potrošniški izdelki na splošno spreminjajo svoje proizvodne metode.”

Način, kako je določeni produktov izdelan, je vse bolj pomemben. To tudi je VEJA projekt: ustvarjati tisto in na takšen način, kot si želimo, da bi deloval svet.

Guma

Od leta 2004 pa do danes je podjetje VEJA kupilo 195 ton naravne gume, kar je omogočilo ohranitev 120.000 hektarjev Amazonskega gozda. VEJA pridobiva gumo za podplate svojih superg v Amazonskem gozdu, neposredno od skupnosti Seringueiro.

Iz te gume je ustvarjen podplat vseh VEJA superg. S kilogramom obrane gume vsako leto zavarujejo 1,2 ha gozda.

V letu 2017 je VEJA kupovala divjo brazilsko gumo za 2,77 € / kg. Za primerjavo, cena sintetične gume se pogaja glede na cene surove nafte in se giblje med 1,35 EUR / kg in 2,55 € / kg.

 

Cilj podjetja je povečati gospodarsko vrednost gozda, z namenom, da bi ga zaščitili. Amazonka je edino mesto na Zemlji, kjer v divjini raste kavčukovec (rubber trees) iz katerega se pridobiva naravna guma. V brazilski deželi Acre, skupnost Seringueiros nabira kavčukovec, ki se uporablja za izdelavo gumijastih podplatov VEJA superg.

Skupnost Seringueiros živi v gozdu in je od njega odvisna, potrebuje ga za svoj obstoj in preživetje. Vsako jutro se prebijajo skozi gozd, imajo dovoljenje za žetev in iztiskanje kavčukovca po poti, ki jo poznajo samo oni. To vezje omogoča, da se drevesa regenerirajo. V povprečju vsak Seringueiro na dan pobere 25L gume.

Transparentnost

VEJA po portugalsko pomeni »glej« -  glej preko superg, glej, kako so narejene.

Kako so superge VEJA izdelane? Koliko so plačani delavci? Koliko zasluži proizvajalec ekološkega bombaža? Katere kemikalije se uporabljajo v paru VEJA?

Pojdimo po poti nazaj do proizvodne verige

Od leta 2004 je podjetje vnaprej določilo ceno ekološkega in kmetijsko-ekološkega bombaža v soglasju z združenj proizvajalcev Céara. Ker je cena povsem odvisna od trga in njegovega nihanja, pogodbe zagotavljajo proizvajalcem večjo finančno varnost. Ta varnost postaja vse močnejša, saj vedo, koliko bodo zaslužili od bombaža, še preden ga bodo posadili.

Poleg tega VEJA plačuje 0,2 EUR skupne premije na kilogram bombaža za izboljšanje pogojev delavcev.

Izdelava VEJA superg je 5-krat dražja od izdelave superg velikih znamk, saj se VEJA poslužuje poštene trgovine in organskih surovin, kar je ekonomsko pravičneje za vse udeležence v proizvodni verigi, ter tudi zato, ker podjetje vlaga v raziskave in nove tehnologije.

Odkar je bila ustanovljena VEJA, so vse superge obvladovali zaposleni v ASF.

Atelier Sans Frontières spodbuja profesionalno vključevanje ljudi, ki so izključeni s trga dela, tako da jim ponudi primerno plačano delo, prilagojeno socialno podporo in jim pomaga razviti karierni načrt. Zaposleni so odgovorni za sprejemanje čevljev, dobavljenih iz Brazilije, organiziranje njihovega skladiščenja, pripravo naročil in pošiljanje v trgovine, ki distribuirajo VEJA obutev.

Pravična trgovina

Pravična trgovina je eden od treh temeljnih stebrov, na katerih temelji VEJA. Bombaž in guma sta kupljena neposredno od proizvajalcev v Braziliji. Z njimi podpisujejo enoletne pogodbe in določajo tržno ceno. To je eden od načinov za zagotavljanje bolj pravičnih in dostojanstvenih trgovinskih transakcij.

Kemijska preglednost

VEJA vsako leto preverja kemijsko varnost superg. Z drugimi besedami, testirajo jih, da se prepričajo, da ne vsebujejo škodljivih, strupenih ali onesnaževalnih elementov.

B Corp Certifikat

B Corp je certifikat, ki ocenjuje globalni vpliv VEJA. B Corp pomeni približno 300 odprtih in zelo podrobnih vprašanj o podjetju. Zelo podrobna vprašanja o plačah, dobaviteljih, ekipi, okolju, delovnem mestu ali upravljanju. Podjetje se je odločilo izvesti to certificiranje, da bi izboljšali VEJA na več načinov.

Ustanovitelja sta namreč s projektom začela zelo mlada, nista imela izkušenj, smernic ali primerov dobre prakse. Bila sta dokaj neizkušena menedžerja, ki sta ustanovila podjetje po nagonu in ne po napisanih pravilih. Od prvega dne je bil njun cilj ustvariti podjetje, v katerem bi zaposleni radi delali. Z vidika nalog, odgovornosti, ravni plač, enakosti.

Usnje

Usnje je preizkušeno in izpolnjuje standarde REACH, torej ne vsebuje kroma VI. Od leta 2008 do leta 2015 je bilo 100 % usnja, ki ga je uporabljala VEJA že rastlinsko strojenega, vendar se je podjetje odločilo za zamenjavo materiala, saj so bili stroški previsoki in kakovost ni bila enakovredna. Sedaj VEJA iz rastlinsko strojenega usnja izdeluje le 10% superg.

Barve

Pigmenti za barvanje usnja, gume in bombaža niso naravni proizvodi. V letu 2012 in 2013 je VEJA na 40 % proizvodnje uporabljala naravne barve iz rastlin in mineralov, vendar kakovost rdečih barv ni ustrezala standardom.

Trajnost

Delo z naravnimi materiali lahko včasih ogrozi trajnost. Cilj VEJA je, da par superg traja še dlje. Ali je podplat, narejen iz divje gume, odpornejši kot tradicionalni plastični podplat? Ali je uporaba usnja okolju prijaznejša kot uporaba 98 % oljne plastike? Ali je organsko bombažno platno odpornejše od bombažnega platna, ki se goji s pesticidi? Če bomo na vsa ta vprašanja odgovorili z da, se bo tveganje izplačalo.

Shopping cart
S klikom na gumb “Razumem”, sprejmete uporabo piškotkov in uporabo podatkov o vaših spletnih navadah za namene prikazovanja ciljanega oglaševanja na družabnih omrežjih in drugih straneh.

Pridružite se nam in izkoristite 5% popust

Prijavite se in prejmite 5% popust za prvo naročilo. Obveščali vas bomo o najnovejših novicah, trendih in ekskluzivnih ponudbah. In to je šele začetek!