BREZPLAČNA DOSTAVA OB NAKUPU NAD 200€  ❤️

5 zelenih okolju prijaznih navad

Z januarjem smo prestopili v novo desetletje. Svet okoli nas ogrožajo številne naravne katastrofe, od požarov, poplav, onesnaženosti... Naj bo novo desetletje čas za začetek uvajanja dobrih, okolju prijaznih navad. Danes jih z vami delimo 5.

1. Odpovej se plastiki za enkratno uporabo

Vsak dan v letu, vsako minuto v oceanih pristane za en tovornjak plastike. Res je, da je plastika, sploh v zadnjih nekaj letih, vroča tema in se o njej govori ogromno. A ne glede na to, le ta še vedno prepravlja planet. Reciklira se je le nekaj odstotkov.

Kaj lahko storiš? Ko se odpraviš v trgovino, s seboj vzemi bombažno vrečko za večkratno uporabo. Za sadje in zelenjavo prav tako uporabi svoje vrečke za večkratno uporabo, naroči pijačo brez slamice, če potrebuješ kavo za s seboj, prinesi svoj lonček, namesto, da vodo kupuješ v plastenkah, si jo natoči v stekleničko za večkratno uporabo.

V naši trgovini najdeš znamko Ecoalf, ki ustvarja oblačila iz reciklirane plastike in znamko kozmetike /skin regimen/, katere embalaža je sestavljena iz recikliranega stekla, plastike (pridobljene iz sladkornega trsa (Green PE)), aluminija in certificiranega papirja s certifikatom FCS. Vsi izdelki so proizvedeni v Italiji, s pomočjo elektrike iz obnovljivih virov.

2. Reci ne hitri modi

Moda je takoj za naftno industrijo drugi največji onesnaževalec na svetu. Dobrih 60 % vseh oblačil je s predelavo surove nafte proizvedenih iz poliestra, ki za razgradnjo potrebuje več kot 200 let in je glavni krivec, da se z mikroplastiko dušijo živali v oceanih. Poleg tega so oblačila, ki so produkt hitre mode, ustvarjena le za nekaj kratno uporabo. Za tisto eno popolno sliko na Instagramu.

Kaj lahko storiš? Oblačila nakupuj skrbno. Kupi le tisto, kar res potrebuješ, pozorno izberi material, iz katerega je izdelek sestavljen, odločaj se le za naravne in organske materiale, za oblačila, ki so narejena kakovostno, z namenom, da bodo trajala vrsto let. Z vsakim novim kosom bo tako tvoja garederoba bolj bogata, saj ti starega oblačila ne bo potrebno zavreči, ker bo še vedno videti kot novo. Za oblačila skrbi z občutkom, ne peri jih na previsokih temperaturah in izogibaj se sušilcu - tako bo življenjska doba oblačil daljša.

V naši trgovini Extraordinary. najdeš veliko izbiro trajnostno naravnanih znamk, ki ustvarjajo izdleke z mislijo na planet.3. Poskusi uživati čim več rastlinske hrane

Odmevna raziskava v reviji Science navaja, da bi brez porabe mesa in mlečnih izdelkov svetovno uporabo kmetijskih zemljišč lahko zmanjšali za več kot 75 % in še vedno nahranili svet. Izguba divjih območji zaradi kmetijstva je namreč glavni vzrok množičnega izumrtja prosto živečih živali.

Kaj lahko storiš? Poskusi se (če že ne v celoti) vsaj delno odločiti za veganske obroke. Na različnih veganskih in vegetarjsnkih kuharskih blogih najdeš številne zanimive recepte. Odločaj se za sezonsko hrano in lokalno pridelavo. Če imaš možnost zelenjavo in sadje pridelati sam/a, pa je to pravi luksuz.


4. Potovanje brez letalskih prevozov

Glede na to, da se je lani med ljudmi širila fraza »flight shame« (slo. osramočenost zaradi letenja), so pri Green Peace-u presenečeni nad ugotovitvijo, da se CO2 emisije letalskih prevoznikov povečujejo do kar 70 % hitreje, kot so napovedovali.

Kaj lahko storiš? Odloči se za potovanje brez letenja. Pridruži se kampanji “Leto brez leta” in se zaobljubi, da v 2020 ne boš letel/a. 


Izogibanje letenju je eden izmed najučinkovitejših načinov, s katerim lahko kot posameznik znižaš svoj ogljični odtis. Na naslednji dopust torej z vlakom ali avtobusom. Tudi to zna biti zelo zanimivo, preizkusi!

5. Namesto z avtom, se zapelji s kolesom ali se sprehodi peš

Promet je največji vir izpustov toplogrednih plinov v Sloveniji, število registriranih avtomobilov pa je v lanskem letu povečalo kar za dobrih 103.000.

Kaj lahko storiš? Namesto, da zjutraj in popoldan zaradi prometne konice stojiš v koloni in ob tem še prispevaš k prometnim izpustom, raje poskusi v službo s kolesom, peš, ali pa z javnim prevozom. Morda se lahko s sodelavci tudi dogovorite, da se v službo peljete skupaj.

Morda se ti zdi, da sam ne moreš ničesar spremeniti, a če bo vsak posameznik sam pri sebi uvedel le teh nekaj majhnih korakov, bomo skupaj naredili premik na bolje.

Poskusimo skupaj ohraniti planet zelen, začnimo z majhnimi koraki sami pri sebi. Vsaka, še tako majhna, zelena odločitev šteje.

Povzeto po Greenpeace Slovenija.

Shopping cart
S klikom na gumb “Razumem”, sprejmete uporabo piškotkov in uporabo podatkov o vaših spletnih navadah za namene prikazovanja ciljanega oglaševanja na družabnih omrežjih in drugih straneh.

Pridružite se nam in izkoristite 5% popust

Prijavite se in prejmite 5% popust za prvo naročilo. Obveščali vas bomo o najnovejših novicah, trendih in ekskluzivnih ponudbah. In to je šele začetek!